Thursday, July 31, 2008

Oikeusjutun jäljille historiallisen sanomalehtiarkiston avullaHistoriallinen sanomalehtiarkisto on sukututkijan aarreaitta. Kansalliskirjasto on digitoinut kaikki Suomessa vuosina 1771 - 1890 ilmestyneet sanomalahdet. Lehtiä on 165 kpl ja sivuja noin 900 000. Parasta antia arkistossa ovat viralliset ilmoituksen ja kuulutukset (mm. Suomen Wirallinen Lehti on mukana). Samoin ennen kirjattiin melko tarkkaan kuka ulkopaikkakuntalainen oli kylässä missäkin. Toki lehdistä voi löytää myös vanhoja mainoksia. Parasta arkistossa on sisältöhakumahdollisuus, vaikkakaan haun tarkkuus ei ole kovin hyvä. Sanat kun ovat indeksoituneet sinnepäin. Kannattaa siis hakea monella eri tavalla. Lehdet saa ladattua pdf-muodossa numeroittain.

Nationalbiblioteket har digitaliserad alla tidningar som utkommit i Finland 1771-1890(Historiska tidnigsbiblioteket). Det finns sammanlagt 165 olika tidningstitlar och antalet sidor är 900 000. Tidningarna utgör ett mångsidigt källmaterial för samhällsrelaterad forskning av olika slag och till exempel för släktforskningen. Det är förstås mycket värdefulla källa för släktforskare pga full text sökning.

Linkki/länken:
Historiallinen sanomalehtiarkisto


Itse pääsin tällaisen oikeustapauksen jäljille (ks. kuva). Oulussa asuva Abraham Lindrothin poika Nils Henrik Lindroth (hienotaeseppä) riitaantui maksun määrästä asiakkaiden kanssa. Juttu eteni Oulun raastuvanoikeuden ja kämnerinoikeuden kautta Vaasan hovioikeuteen. Olen sittemmin käännätyttänyt hovioikeuden tapauksen suomeksi. Hovioikeus totesi että asia ei kuulu sille ratkaistavaksi, vaan työn laadusta ja hinnasta päättää Oulun seppien kilta.

Själv har hittat det här rättsfallet (se bilden), som jag har beställt (pä svenska förstås) och sen översättat till finska. Det är civilmål, tvisten om priset. Det startar från rådhusrätt i Uleåborg.

Nils sai hienotaesepän kisällinkirjan Oulussa. Nils muutti 1839 Oulusta Haaparannalle, jossa kuoli nuorena miehenä. Kuolinsyy ei ole tiedossa.

Nils fick gesällbrevet i Uleåborg och ftyttade 1839 till Haparanda. Han dog 1841 i Haparanda.

Nils Henrik Lindroth, Klensmed
Isä/far: Abraham Nilsson [Lindroth] f. 1782, Äiti/mor: Caisa Lisa Holm
f. 23.02.1815, Brahestad, död 6.11.1841 (26v), Haparanda
Barn: Anna Caisa Lindroth, f. 21.06.1842, Nederkalix

Tietysti tämän tutkimuksen osalta myös Norrbottenin alueen lehdet olisivat tervetulleita, esim. Haparandabladet. Norrbottens Kuriren -lehdellä on onneksi hyvät verkkosivut http://www.kuriren.nu/

Finns det gamla Norrbottniska tidningar skannade på Internet?

7 comments:

Martin Lindroth said...

Varken www.kuriren.nu eller www.nsd.se har några gamla tidningar på internet.
Går dock säkert få tag på gamla tidningar utan större problem.

Anonymous said...

bra start

Anonymous said...

lyfkvtu bkl xwowa mega pornstar

bzkdh!

dcmst pzmooo gcf young model

Anonymous said...

ifpmbtv paq vetjc booty latina

iyonb!

bkldb nlfttx jvi adult models

Anonymous said...

muoq mkufh Cumshot Videos hqrhon i qp f brv

Anonymous said...

egqe hcval [URL=http://www.blowjobs234.com]Cumshot Videos[/URL] ilszhm x gm k hgv

Anonymous said...

zqad dwjqo free porn videos haaxbg d fn s jpg