Vihdoinkin sain käsiini oman kyläni kylähistorian! Kirjaa kannatti odottaa. Teokseen pyydetään palautetta, joten laitan ajatukset tänne blogiini :)
Kysessä on todella laaja teos, joka kuvaa kylän vaiheita kattavasti.
Kirjan alkuosa kuvaa hyvin asutuksen syntyä ja vanhimpia tiloja Tapionkylässä. Isonjaon jälkeinen aika kuvataan tarkasti tila tilalta, pääosin perustuen kauppakirjoihin, maanmittaustoimitusasiakirjoihin ja perinnönjakoihin. Kylähistorian kannalta näiden lähteiden käyttö on perusteltua, ne antavat kuva siitä kuka asui mitäkin tilaa ja milloin. Toisaalta näiden kirjoittaminen auki sana sanalta saa aikaan sen, että teksti on paikoitellen raskasta lukea ja henkilöiden nimet "hukkuvat" tekstiin. Ehkä niistä olisi voinut tiivistää esiin aina oleellisen. Henkilöiden löytämistä hankaloittaa myös henkilöhakemiston puuttuminen. Tätä ei tosin ole monessa muussakaan kylähistoriikissa. Pieni puute mielestäni on se, että talojen vaiheita ei ole sidottu pienempien karttojen lisäksi yhteen isoon (nykyaikaiseen) karttaan. Koska monen vanhan kartan painojälki oli heikkolaatuista, joidenkin talojen tarkka sijainti jää ainakin minulle hämäräksi. Tilannetta hankaloittaa vielä se, että sodan aikana suurin osa rakennuksista tuhoutui. Toinen seikka jota itse kaipasin lisää, oli joen keskeinen merkitys kaikelle elämiselle. Kalastus, liikenne ja uitto ovat mukana, mutta aika suppeasti.
Nämä ovat kuitenkin pieniä puutteita. Matti Vitikka joukkoineen on tehnyt todella suuren ja hienon työn. Onnittelen! Kylähistoriikissa joudutaan käsittelemään niin monta taloa ja sukua, että aineisto väistämättä paisuu suureksi. Kaikkea ei oletettavasti ole tässäkään teoksessa julkaistu. Olisi hienoa jos joku ryhmä ottaisi asiakseen jatkaa aineiston muokkaamista esimerkiksi internetissä. Koska useaa Tapionkylän sukua ollaan tutkittu tai tutkitaan parhaillaan, voisi samalla nämä tiedot linkittää samaan paikkaan. Samalla etenkin kertomuksia entisajoista voisi julkaista lisää, tila ja kustannukset kun eivät ole esteenä millään tavalla. Itse olen valmis osallistumaan projektiin sukuani koskien vaikka tämän blogin kautta:)
Teosta saa tilata Rovaniemen kaupungin palvelupisteestä Osviitasta.
puh: 016) 3226800
email: info.osviitta[at]rovaniemi.fi
Teoksen bibliografiset tiedot
Tapion kylähistoria : Kuvakivestä nousukauteen. Lisäksi sivukylät Tuhnaja ja Kuoksa.
ISBN: 978-952-92-3185-0 (sid.), 328 s.
Pohjolan painotuote 2008
Tekijä: Vitikka, Matti ja opintopiiri
Lisätekijät
Kotivuori, Hannu: Kiveä ja rautaa, s.10-12
Väätti, Matti: Tapionkylän asutuksen synty 1543-1855, s. 13-31
Wednesday, July 30, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Se oli mielenkiintoisia juttuja siellä. Kiitos lähettämistä siitä.
Post a Comment